Németh Gábor: Zsidó vagy?

"A kurva anyádért gyakorlatilag kötelező ütni, a büdös zsidóért meg nem. Akkor mégsem sértés? Pedig pontosan úgy mondják, mintha az volna. Büdös zsidó, buzi cigány. A cigány rosszabb, még a buzi nélkül is."


A történelem nem volt a kedvenc tantárgyam. Szorongatott a rengeteg évszám, soha nem láttam át kellőképpen az összefüggéseket, amik segítettek volna a megértésben és távolinak tűnt a múlt, így egyáltalán nem kötött le az iskolai évek során. Emberi sorsokon keresztül kezdett el közelebb kúszni hozzám, az olvasott regények és versek segítettek a történelem nyomait felfedeznem, az összefüggéseket a helyükre tennem. Az elmúlt hetekben nem tudatosan, de szinte kizárólag a második világháború körüli történeteket olvastam. Németh Gábor regénye azt az érzést hívta elő bennem, amikor gyerekként a szüleim társasága minden találkozás alkalmával elmesélte ugyanazt a pajzán viccet, amin együtt hahotáztam velük, pedig semmit nem értettem belőle, de az érzés, hogy valami tilos, valami bűnös, valami felnőtt dolog részese lehettem, izgalommal töltött el, és amit én is hahotázva meséltem a suliban hamis meggyőződéssel (és amire felnőtt fejjel rájöttem, hogy elég kellemetlen, mármint a vicc csattanója). Ez csak egy emlék a rengeteg gyerekkori érzet közül, amihez jelentést vagy magyarázatot csak több tíz évvel később tudtam kapcsolni. 


A Zsidó vagy? főszereplője gyerekként egy nyári táborban végignéz egy Auschwitzról szóló filmet, amiben hallomra pakolva mutatják a hullákat és bár a gyilkolás okát nem érti, a zsidó szóval fonódik össze a fejében. Onnantól a zsidó szó után ered, keresi az iskolban, a baráti körében és természetesen otthon is, hátha jelentés és magyarázat társul majd hozzá. Szóval, visszakanyarodva a legelejére, ez a könyv (ami úgy beszippant, hogy egy ültő helyedben elolvasod) kicsit választ ad arra, hogy miért habzsoltam egymás után a témába vágó könyveket. Azért, mert szerintem minden ember elgondolkozik azon, hogy milyen a viszonya mindahhoz, amit ma történelemnek hívunk és főleg azokhoz az epizódjaihoz, amikben tömegeket gyilkoltak. 

Két regényének olvasása után menthetetlenül Németh Gábor rajongó lettem, olvassatok tőle! #olvass