Könyvklub Ott Annával
a Magvető Kiadó támogatásával

A berlini hétköznapoktól indul és egy nem mindennapi felnövéstörténettel zárul Ott Anna és a Magvető Kiadó könyvklubja.

Résztvevői szeptembertől május végéig olyan világirodalmi műveket olvasnak el és beszélnek meg, amelyek arra a kérdésre keresik a választ, hogy mit jelentenek a határok, azok a valós és szellemi választóvonalak, amelyeket nap mint nap megtapasztalunk, átlépünk, megkérdőjelezünk.

Okos, megindító, empatikus és elgondolkodtató történetek arról, hogyan éli a hétköznapjait egy fiatal pár Berlinben és az Instagramon, milyen különös kapcsolat alakul ki a két idegen között egy határmenti panzióban, milyen visszatérni valahová, ahonnan egyszer elmentünk, hogyan válik a valóság hirtelen apokaliptikussá háború idején, hogyan lehet megtalálni saját hangunkat, miközben nagy egók szavai visszhangoznak a fülünkben, mi segít megbirkózni a hétköznapokkal egy fiatal, gyermeket váró lánynak, milyen lesz az élet 2027-ben, milyen felnőni hallássérült szülők gyermekeként.

Az olasz, francia, katalán, ukrán, amerikai és norvég szerzők művei reflektálnak egymásra, párbeszédbe lépnek egymással és az olvasókkal.

Szeretettel várunk mindenkit a könyvklubba!

Könyvek és időpontok

Vincenzo Latronico:
A tökéletesség

2023. szeptember 18.

Elisa Shua Dusapin:
Tél Szokcsóban

2023. október 16.

Irene Solá:
Gátak

2023. november 20.

Szerhij Zsadan:
A diákotthon

2024. január 22.

Nicole Flattery:
Semmi különös

2024. február 19.

Maria Navarro Skaranger: Emily forever

2024. március 11.

Michel Houellebecq:
Megsemmisülni

2024. április 29.

Claudia Durastanti:
Ismerős idegenek

2024. május 27.

Vincenzo Latrico: A tökéletesség

Fordította: Todero Anna

Az olasz pár, Anna és Tom a húszas éveikben járnak, és látszólag irigylésre méltó életet élnek Berlinben. Mindketten a kreatíviparban dolgoznak, és minden napjuk olyan, mint egy gondosan megszerkesztett Instagram-fotó. Ám ahogy telnek az évek, a csillogó felszín mögül egyre inkább átsejlik az unalom, a sehová-sem-tartás és valamilyen megfoghatatlan hiány. A tökéletesség szociografikus pontossággal megírt regény a globalizációról, a közösségi médiából áradó idill hajszolásáról, az emigránslét gyökértelenségéről és egy generációról, amely mindig vár valamire, ami sosem jön el.

2023. szeptember 18. 18:00

Elisa Shua Dusapin: Tél Szokcsóban

Fordította: Kiss Kornélia

Szokcso tengerparti kisváros Dél-Koreában, az észak-koreai határhoz közel. Az üdülési szezonon kívül néptelen, álmos panzióba egy francia képregényrajzoló érkezik, aki titokzatos személyiségével és szokatlan viselkedésével felkelti a panzióban dolgozó fiatal lány érdeklődését. Különös kapcsolat alakul ki a két idegen között, akik a beszélgetéseik során épp annyit mutatnak meg magukból, hogy elkerüljék a további intimitást. Miközben számos részletet tudunk meg a szokcsói halpiac ízeiről és a koreai ételek elkészítésének technikáiról, a regény csupán félszavakkal, mégis hatásosan érzékelteti a szereplők érzelmeit, a határvidék fenyegetését vagy a dél-koreai szépségkultusz visszásságait.

Elisa Shua Dusapin regénye feszült, minden érzékre ható mestermű elhallgatásról, szenvedélyről, kultúrák közötti különbségekről.

2023. október 16. 18:00

Irene Solá: Gátak

Fordította: Nemes Krisztina

Irene Solà második magyarul megjelenő regényének főszereplője egy fiatal nő, Ada, aki történeteket ír. Három Angliában töltött év után visszatér a kis katalán faluba, ahonnan származik, és bemutatja a családját, a barátait, a szomszédait, vagyis a falu ismeretlenül is ismerős lakóit. Olyan embereket, akiknek az életét erősen behatárolja, korlátozza és alakítja az őket körülvevő táj.

A Gátak arról szól, hogyan lehet visszatérni valahová, ahonnan egyszer elmentünk, felidézi a távoli helyeken töltött nyarak és az első szerelem emlékét, és megmutatja, milyen hatással van a mesélő az általa elmesélt történetek szereplőire.  

2023. november 20. 18:00

Szerhij Zsadan: A diákotthon

Fordította: Körner Gábor

Az egyik legfontosabb kortárs ukrán szerző, Szerhij Zsadan legutóbbi regényét eddig több mint 25 nyelvre fordították le. A diákotthon (2017) még a „felkelésnek” álcázott, korlátozott orosz invázió idején játszódik, három napot beszél el egy tanár életéből, aki elindul, hogy hazavigye unokaöccsét a megszállt területen lévő bentlakásos iskolából. Pásának nemcsak a mindenünnen fenyegető ellenséggel, de a hideggel és a hóval is meg kell küzdenie, útja során pedig nemegyszer kényszerül arra, hogy átlépje a szinte pillanatonként változó fizikai és erkölcsi határokat. A diákotthon a megszállás, a folyamatos félelem, a tehetetlenség és a kitartás regénye. Megmutatja, hogyan válik a valóság hirtelen apokaliptikussá, az ismerős táj pedig halálos veszélyek és váratlan szövetségek földjévé.

Nicole Flattery: Semmi különös

Fordította: N. Kiss Zsuzsa

1966, New York. A tizenhét éves Mae egy lepattant lakásban él alkoholista anyjával. Egy félresikerült éjszaka után izgalmas állásajánlatot kap, ami megváltoztatja az életét. Gépírőnő lesz Andy Warhol legendás stúdiójában, a Factoryben, és megbízzák, hogy gépelje le Warhol és híres barátai beszélgetését. Mae a Factoryben összebarátkozik Shelley-vel, és a két lány beleveti magát a hatvanas évek nyüzsgő, csillogó New Yorkjába, ami egyáltalán nem olyan, amilyennek elsőre látszik.

A Semmi különös felejthetetlenül okos és vicces regény felnőtté válásról, a női lét kihívásairól, tizenöt perc hírnévről, fantázia és valóság határáról és a saját hangunk megtalálásáról, miközben nagy egók szavai visszhangoznak a fülünkben.

2024. február 19. 18:00

Maria Navarro Skaranger: Emily forever

Fordította: Domsa Zsófia

Emily 19 éves, egy oslói élelmiszerboltban dolgozik pénztárosként, és gyermeket vár barátjától, Pablótól, a kisstílű drogdílertől, aki egy nap szó nélkül kilép az életéből. Amikor Pablo rendőrségi ügybe keveredik, a lányt is kihallgatják. Emilyt a környezete perspektívájából ismerjük meg, a főnöke, az anyja, a kihallgatást vezető rendőrnő vagy épp a különös szomszéd felszínes, jó szándékú, közönyös monológjából.

Az Emily forever egy olyan lány története, aki mellett naponta többször is elmegyünk az utcán. Empátiával és éles humorral megírt portré öröklődő mintákról, osztálykülönbségekről és a küzdelemről, hogy találjunk valamit magunkban, ami segít megbirkózni a hétköznapokkal.

Michel Houellebecq: Megsemmisülni

Fordította: Tótfalusi Ágnes

Michel Houellebecq új könyve terjedelmét és vállalását tekintve is nagyregény. A kortárs nyugati létezés egyik legnagyobb kritikusa a Megsemmisülniben a hatalom, a politika és a terror dimenziói mellett az élet törékeny mivoltát tárja fel. A 2027-ben játszódó regényben megjelennek a szerző nagy témái: terrorizmus, társadalmi elégedetlenség, bevándorlás, rasszizmus, környezeti kihívások, technológiai fejlődés, média, nemzedéki konfliktusok, és mindehhez társul egy tőrőlmetszett Houellebecq-hős, akit ezúttal Paulnak hívnak. Az ő szemüvegén át láthatjuk a közeljövő egyik lehetséges Európáját.

Claudia Durastanti: Ismerős idegenek

Fordította: Todero Anna

Claudia Durastantié a fiatal olasz írónemzedék legizgalmasabb, legeredetibb hangja. Önéletrajzi elemeket is tartalmazó könyve egy nem mindennapi család életébe tekint bepillantást, amelyben a szülők még abban sem tudnak megegyezni, hogyan ismerkedtek meg egymással. Claudia két hallássérült ember gyermekeként nő fel az olaszországi Basilicata régió egyik falujában és New Yorkban. Szülei soha nem tanították meg a jelnyelvre, így a családi kommunikációban mindennaposak a félreértések. A minden szempontból kívülálló lány szabadságra vágyik, a könyvekhez és a punk zenéhez menekül, amelyek megmutatják neki, hogyan teremtse meg a saját mitológiáját.

Az Ismerős idegenek egy kulturális utalásokkal teleszórt, egyedi hangú felnövéstörténet családról, emigrációról, nyelvről, genderről, valahol a regény és a memoár határán.

A könyvklubot és a Határhelyzetek köteteinek megjelenését az Európai Unió Kreatív Európa Programja támogatta.

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

ÁSZF   I   Adatvédelem

olvass logó