Zoltán Gábor: Orgia

Tanultam a történelem borzalmairól. Tanultam háborúkról, veszteségekről, halálról és szegénységről. Tudtam, hogy léteztek nyilasok, láttam a Turul szobrot a 12. kerületben. De nem tudtam, hogy bő 60 évvel ezelőtt mi történt a Városmajorban. Nem tudtam, hogy az otthonomhoz közeli utcákban nyilas központok léteztek és nem tudtam, hogy tömeggyilkosságok helyszínei voltak. Zoltán Gábor könyvét évekig eltartottam magamtól, Ács Dani A gyilkosok emlékműve című dokumentumfilmje után viszont elolvastam. 

Az Orgia megrendítő olvasmány. Egyrészt a nyelve miatt, amiért nyers és tényközlő, nincs benne semmi szépítés, feloldás, távolságtartás. Megrendítő természetesen a témája miatt is. A második világháború végnapjaiban a budapesti nyilasok a Gestapo iránymutatását követve zsidókra vadásznak, hogy miután összegyűjtötték őket, minden vagyonukat elkobozzák, a Dunába lövés előtt pedig megkínozzák őket. Számomra a legmegrendítőbb viszont azért volt, mert ezek a nyilasok nem sokkal mindezek előtt a 12. kerület pékjei, borbélyai, papjai voltak. Hétköznapi emberek, nem pszichopata szörnyetegek. Amint egy eszme és a csordaszellem teljesen elállatiasította őket halomra kínozták, erőszakolták és mészárolták az embereket, férfiakat és nőket szégyenítettek meg, terhes nőkből rúgták ki a magzataikat, kórházakban vegetáló zsidókat hajtottak ki az ágyaikból és lőttek agyon. 

„Minden jel arra mutat, hogy éppen ezek az emberek soha nem bánták meg, amit cselekedtek, és mert a kortárs magyarok között napról napra többen vállalják nyilvánosan, hogy velük vállalnak sorsközösséget. Nem az áldozatokkal.”- Zoltán Gábor. 

Gondolom, felmerül bennetek a kérdés, hogy miért olvassátok el ezt a nehéz és megrendítő regényt. Visszatérek a posztom legelejére. Én ezt mind nem tudtam, nem tanultam, nem hallottam. Lehet, hogy ez csak az én hiányosságom, de lehet, hogy ti is így vagytok vele. Az Orgia iszonyú fontos múltfeltáró regény, ami rengeteg információval szolgál, amit szerintem el kell olvasni és beszélgetni kell róla amennyit csak lehet. Hátha ezzel elkerülhetjük, hogy a történelem megismételje egyszer önmagát és hasonló karakterek újra a hatalom közelébe kerüljenek.
#olvass